Bilantul inundatiilor din ultimele zile: Mii de locuinte afectate, peste 1.800 de persoane evacuate

inundatii

In intervalul 27 iulie – 1 august, mai multe judete din sudul si sud-vestul tarii au fost afectate de inundatii puternice si viituri care au pus in pericol viata oamenilor si au cauzat pagube importante comunitatilor locale, potrivit datelor publicate vineri de Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

In aceste conditii, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a dispus mobilizarea si interventia de urgenta a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv cu forte suplimentare, dar si cu elicoptere si mijloace tehnice pentru evacuarea preventiva si salvarea oamenilor aflati in pericol.

In aceasta saptamana, in urma interventiilor structurilor pentru situatii de urgenta au fost evacuate preventiv 1.832 de persoane, iar alte 773 de persoane au fost salvate din diverse situatii critice.

Din totalul de 1.832 persoane evacuate preventive, 788 de oameni se mai aflau in aceasta dimineata (vineri, 1 august), la ora 06.00, in spatiile puse la dispozitie de catre autoritatile locale ori, dupa caz, la vecini sau rude iar in acest moment, mai sunt 669 persoane.

In intervalul 27 iulie – 1 august a.c., bilantul inundatiilor se prezinta astfel:

  • Au fost afectate 251 de localitati din 11 judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Caras-Severin, Prahova si Timis.
  • 99 de locuinte au fost distruse, 1.163 avariate, iar alte 2.377 inundate.
  • In urma retragerii apelor, in acest moment mai sunt 439 de locuinte inundate.
  • Au fost colmatate 2.475 de fantani, 13 poduri au fost distruse, 83 partial afectate, 60 de podete distruse si 23.346 de hectare de teren au fost inundate.
  • In intervalul mentionat, circulatia rutiera a fost blocata sau intrerupta partial pe segmente din 12 drumuri nationale si 37 drumuri judetene.
  • Totodata, 15 obiective socio-economice si 3 culturale au fost afectate.
  • 3 persoane au decedat din cauza inundatiilor, iar 2 dintre persoanele date disparute in ziua de 28 iulie din judetul Olt au fost gasite in viata, in aceeasi zi.

In acest moment, o singura persoana este data disparuta in judetul Arges, iar fortele Ministerului Afacerilor Interne desfasoara, in continuare, operatiuni de cautare a acesteia.

In perioada de varf a fenomenelor meteorologice periculoase, peste 6.000 de pompieri, jandarmi si politisti au intervenit in gestionarea situatiilor de urgenta.

Pe parcursul interventiei pentru salvarea de vieti omenesti, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus dislocarea unor grupe operative din cadrul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din 6 judete (Alba, Arad, Brasov, Prahova, Mures si Sibiu) si al municipiul Bucuresti, dotate cu 11 autocamioane, 9 barci pneumatice, 28 motopompe si o autocisterna transport apa, catre judetele Arges, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

Totodata, pentru sprijinirea comunitatilor afectate de inundatii, la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea au fost scoase de la rezervele de stat 20 tone de combustibil, 5.000 kilograme alimente, peste 10.000 litri apa potabila, 4.000 paturi, cearsafuri si 2.000 saltele.

Ajutoarele umanitare au fost transportate si distribuite prin grija Institutiei Prefectului din judetele Olt, Arges si Dolj.

Pe parcursul acestor zile, atunci cand conditiile meteorologice au permis, 4 aeronave ale Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la misiunile de salvare a persoanelor aflate in pericol, dar si in misiuni de transport de ajutoare umanitare.

Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca, in zilele urmatoare, fortele Ministerului Afacerilor Interne sa actioneze pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, astfel incat populatia din zonele afectate sa-si poata relua cursul normal al vietii.

In acest sens, se actioneaza pentru degajarea si curatarea drumurilor pe care se circula cu dificultate, decolmatarea fantanilor, scoaterea apei si a malului din locuintele si curtile oamenilor, precum si pentru inlaturarea aluviunilor, deseurilor sau a altor materiale care ar putea pune in pericol viata oamenilor.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in perioada urmatoare, nu mai sunt anuntate precipitatii semnificative in nicio regiune a tarii, fiind prognozate cresteri importante ale temperaturii, apropiate de pragul caniculei.

Pagubele provocate de inundatii sunt acoperite prin polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD), in limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro (in functie de tipul constructiei), dar si prin politele facultative pentru locuinte, pentru sumele ce depasesc aceste valori.

 

Articol preluat de la adresa: http://www.1asig.ro/Bilantul-inundatiilor-din-ultimele-zile-Mii-de-locuinte-afectate-peste-1-800-de-persoane-evacuate-articol-2,3,100-49507.htm

FacebookGoogle+LinkedInShare

Adauga parerea ta.

You must be logged in to post a comment.